Radar

Meewerken aan een tassencontrole in de supermarkt: Is dat verplicht?

tassencontrole

Heb je als beveiliger in een supermarkt eigenlijk het recht om in de tas te kijken van verdachte winkelbezoekers? Kan een verdachte van winkeldiefstal weigeren? Radar heeft onderzocht hoe het zit.

Het recht op tassencontrole moet worden vastgelegd in de huisregels

Om direct duidelijkheid te verschaffen: ja, beveiligers en ook medewerkers van supermarkten hebben het recht om in je tas te kijken. Winkels mogen namelijk huisregels opstellen die klanten moeten naleven. Als deze regels aangeven dat het personeel of de beveiliger tassen mag controleren, dient een verdachte winkeldief hieraan mee te werken. Als hij of zij weigert, dan zal dien je als beveiliger eerst te wijzen op de huisregels. Als de verdachte blijft weigeren, dan kan politie worden ingeschakeld of de betreffende winkelbezoeker kan de winkel worden uitgezet. Ook kan er een winkelverbod worden opgelegd.

Het is dus vereist dat deze huisregels duidelijk zichtbaar zijn bij de ingang van de winkel. Door de winkel binnen te gaan, stemt je als winkelbezoeker in met deze huisregels. Daarom geven veel supermarkten bij de ingang met een sticker of bord aan dat tassencontrole kan plaatsvinden.

Verdenking van diefstal

Als een supermarkt geen tassencontrole heeft opgenomen in de huisregels maar je wordt betrapt op heterdaad, hebben beveiligers nog steeds niet automatisch het recht om in je tas te kijken. Wat wel kan is dat de verdachte winkeldief naar het kantoor kan worden gebracht. Hoewel je als beveiliger de tas in beslag mag nemen, mag je er echter niet zo maar in kijken. Dit moet worden overgelaten aan de politie, die op dat moment wel bevoegd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *