Functioneren, Rechten & Plichten

Salarisschalen in de Beveiligingsbranche: Een Uitgebreide Uitleg

Salarisschalen Beveiligingsbranche 2023

Salarisschalen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het salarisniveau van werknemers, zo ook in de beveiligingsbranche. Factoren zoals ervaring, opleidingsniveau, functieniveau en verantwoordelijkheden hebben invloed op deze salarisschalen. Het begrijpen van deze salarisschalen is van cruciaal belang voor beveiligingsprofessionals die hun carrière willen ontwikkelen en voor werkgevers die een eerlijk en competitief beloningsbeleid willen voeren.

Wat zijn salarisschalen?

Salarisschalen zijn gestructureerde loonlijnen die binnen een bepaalde branche worden gebruikt om het salarisniveau van werknemers vast te stellen. Deze schalen zijn gebaseerd op verschillende factoren, zoals ervaring, opleidingsniveau, verantwoordelijkheden en de functie die je vervult binnen de organisatie. Ze bieden een leidraad voor werkgevers bij het bepalen van het salaris van hun werknemers.

Hoe worden salarisschalen bepaald?

De bepaling van salarisschalen in de beveiligingsbranche is gebaseerd op verschillende elementen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de salarisschalen:

 1. Ervaring:
  Ervaring speelt een essentiële rol bij het bepalen van het salarisniveau. Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je salaris zal zijn. Dit komt doordat ervaring een indicatie is van je bekwaamheid en expertise binnen het vakgebied.
 2. Opleidingsniveau:
  Het behalen van relevante diploma’s en certificeringen kan ook je salaris beïnvloeden. Werkgevers zijn vaak bereid om hogere salarissen te betalen aan beveiligingsprofessionals met een hoger opleidingsniveau, omdat dit aangeeft dat je over de nodige kennis en vaardigheden beschikt.
 3. Functieniveau:
  Het niveau van je functie heeft ook invloed op je salaris. Binnen de beveiligingsbranche zijn er verschillende functieniveaus, variërend van beveiligingsmedewerker tot beveiligingsmanager. Naarmate je opklimt naar hogere functies, kun je verwachten dat je salaris stijgt.
 4. Verantwoordelijkheden:
  De mate van verantwoordelijkheid die je draagt, kan eveneens van invloed zijn op je salaris. Bijvoorbeeld, als je een leidinggevende rol hebt waarin je verantwoordelijk bent voor het aansturen van een team, kun je een hoger salaris verwachten dan iemand met minder verantwoordelijkheden.

 

Wat zijn de verschillende salarisschalen in de beveiligingsbranche?

De cao beveiliging in 2023 kent de volgende salarisschalen:

Salarisschaal Maandsalaris
1 €1.937,71
2 €2.165,08
3 €2.409,81
4 €2.673,69
5 €2.958,59
6 €3.266,31
7 €3.598,62
8 €3.956,21
9 €4.339,84
10 €4.750,19

 

 1. Beveiligingsmedewerker:
  Dit is het instapniveau binnen de beveiligingsbranche. Het salarisniveau kan variëren tussen de €1.800 en €2.300 per maand, afhankelijk van de factoren die eerder zijn genoemd.
 2. Beveiligingscoördinator:
  In deze rol ben je verantwoordelijk voor het coördineren van de beveiligingsactiviteiten binnen een organisatie. Het salarisniveau kan variëren tussen de €2.300 en €2.800 per maand.

 

Belang van salarisschalen begrijpen

Het begrijpen van salarisschalen in de beveiligingsbranche is van groot belang voor zowel werknemers als werkgevers. Voor werknemers biedt dit inzicht in wat ze kunnen verwachten op het gebied van salarisontwikkeling en helpt het hen bij het stellen van realistische doelen binnen hun carrière. Voor werkgevers zijn salarisschalen nuttig bij het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel en het creëren van een eerlijk beloningsbeleid.

3 reacties op “Salarisschalen in de Beveiligingsbranche: Een Uitgebreide Uitleg

 1. John de Heij schreef:

  Ik vraag me af wat het verschil in loonschaal en periodiek is tussen een beveiliger met coördinator diploma en een hoofdbeveiliger/surveillant. Kunnen jullie mij dat uitleggen?

  1. In algemene zin zou je kunnen verwachten dat een beveiliger met een coördinator diploma een hoger loon ontvangt dan een standaard beveiliger, omdat het coördinator diploma extra vaardigheden en verantwoordelijkheden impliceert. Een hoofdbeveiliger of surveillant, afhankelijk van de taken en het niveau van verantwoordelijkheid, kan doorgaans een hoger salaris hebben dan een beveiliger met een coördinator diploma, omdat hoofdbeveiligers vaak leidinggevende taken hebben en meer ervaring en kennis vereisen.

   De periodieken in loonschalen geven aan hoe het salaris in de loop van de tijd kan toenemen, vaak op basis van dienstjaren of prestaties. Hogere periodieken betekenen over het algemeen meer ervaring of een langere diensttijd, wat kan resulteren in een hoger salaris.

   Voor nauwkeurige informatie over de loonschalen en periodieken in jouw specifieke situatie raad ik aan contact op te nemen met je HR-afdeling.

 2. Richard schreef:

  Ik vind deze regel bijna overal op google “In de staffels van het CAO PB wordt er gesproken over periodieken. Één periodiek is niets anders dan één gewerkt jaar in de beveiliging. Heb jij 3 jaar ervaring als objectbeveiliger? Dan zit je in periodiek 3. Maak een switch naar bijvoorbeeld complexbeveiliger, dan blijf je in periodiek 3. Je zult niet opnieuw beginnen. De periodieken zijn verbonden aan jouw ervaring in de gehele branche.” maar kan dit niet terug vinden in het cao die ik van het net af haal. Dus mijn vraag nu is waar kan ik dit zwart op wit terug vinden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *