In een nul-urencontract wordt afgesproken dat je als beveiligingsmedewerker alleen werkt wanneer je wordt opgeroepen of ingeroosterd. Een nul-urenovereenkomst wordt ook wel een oproepovereenkomst genoemd. In dit artikel leggen we je graag uit wat de regels zijn rond deze contractvorm.
Regels nul-urencontract
In de Wet Arbeidsmarkt in Balans, afgekort WAB, staan de regels rond oproepkrachten met een nul-urenovereenkomst. Deze wet is belangrijk voor de beveiligingsbranche gezien veel beveiligingsmedewerkers een 0-urencontract hebben.
Oproeptermijn van 4 dagen
Als beveiliger moet je gehoor geven aan een oproep van je werkgever. Deze oproep om te komen beveiligen dient minimaal 4 dagen voor de aanvang te worden te gedaan. Doet een werkgever dit te laat, dan heb je het recht om te weigeren.
Gegarandeerde Uitbetaling
De werkgever is verplicht om minimaal de uren uit te betalen waar je als beveiliger voor wordt opgeroepen, zelfs als deze uren uiteindelijk niet doorgaan.
Minimaal 3 uur
In de eerste 6 maanden van het nul-urencontract betaalt de werkgever altijd een minimum van 3 uur uit, ook al heeft hij je maar één uur nodig. Een andere zekerheid die de WAB aan beveiligers biedt, is dat je na 3 maanden niet ineens voor veel minder uren opgeroepen en uitbetaald kunt worden. Een beveiliger die regelmatig wordt opgeroepen, kan na 3 maanden een arbeidscontract claimen van de gemiddelde aantal uren die in de voorgaande 3 maanden gemiddeld zijn verricht.
Na 6 maanden: Recht op vaste uren
Als je als beveiliger langer in dienst bent dan 6 maanden, krijg je het recht op een vaste aantal uren op basis van de loondoorbetalingsverplichting. Een werkgever moet je dan altijd uitbetalen, ook als er geen werk is voor jou.