Nieuws

Eén Pas voor Beveiligers met Meerdere Werkgevers

Eén Pas voor Beveiligers met Meerdere Werkgevers

De brancheorganisatie VVNL heeft na jaren van intensieve inspanningen het nationale veiligheidsdomein persoonsregister geïntroduceerd. Dit register is ontworpen om het gedoe met passen voor beveiligers die voor meerdere werkgevers werken, te elimineren. Dankzij het nieuwe register hebben beveiligers nog maar één pas nodig, die hen in staat stelt voor elke particuliere beveiligingsorganisatie te werken.

Volgens de VVNL (Vereniging Veiligheidsdomein Nederland) heeft de minister hier na vijf jaar eindelijk groen licht voor gegeven. De wetswijzigingen zijn momenteel in voorbereiding, en de internetconsultatie wordt mogelijk al na de zomer verwacht. Deze veranderingen zullen ondernemers en arbeidskrachten meer bewegingsvrijheid geven. Beveiligers halen eerst hun diploma, krijgen vervolgens een pas in het landelijk register en kunnen dan voor elke werkgever naar keuze werken. Als ze van werkgever willen veranderen, is geen nieuwe pas of hernieuwde screening nodig. Dit komt ook VVNL-ondernemers ten goede door wederzijdse ondersteuning tijdens piekperiodes te vergemakkelijken. VVNL streeft nu ook naar één erkend uniform om rust en duidelijkheid voor het publiek te bieden.

Noodzakelijke Stappen

“We moeten nog enkele stappen zetten,” zegt Leon Vincken, directeur van de VVNL. “Een wetswijziging is niet eenvoudig en het is cruciaal dat deze verandering de grotere wetswijziging met een eigen inspectie en gelijkstelling met andere veiligheidsorganisaties niet belemmert. Ook moet de dagelijkse uitvoering zorgvuldig worden aangepakt, net als het waarborgen van een gelijk speelveld tussen grote en kleine bedrijven. Maar een eigen register voor beveiligers biedt enorm veel voordelen voor de toekomst. De zorgsector is hier een goed voorbeeld van, met kwaliteitsborging en professionalisering van hun beroepsgroep.”

Het is nog niet duidelijk of het nationale veiligheidsdomein persoonsregister ook zal worden gebruikt voor beveiligers die werken bij leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Deze organisatie pleit al jaren voor één pas die bij meerdere werkgevers gebruikt kan worden.

 

Bron: VVNL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *