Functioneren

Tips voor correct ingrijpen door beveiligers

Ingrijpen-beveiliger

Soms is het omwille van de veiligheid nodig fysiek in te grijpen en iemand met de handen aan te pakken. Maar waar moet je dan op letten, wat mag wel en wat niet? In Security Management geeft advocaat Tim Farber tips voor rechtmatig fysiek ingrijpen.

Tim Farber werkte tijdens zijn rechtenstudie als beveiliger. Ook nadat hij was afgestudeerd en bij een advocatenkantoor ging werken, bleef hij als beveiliger actief. Soms moest hij dan fysiek ingrijpen. Toch vroeg hij zich steeds vaker af wat nu wel en niet mocht. Een veroordeling zou voor hem tenslotte het einde van een loopbaan als advocaat betekenen. Hij besloot zich in het vraagstuk te gaan verdiepen en sindsdien treedt hij op als advocaat voor beveiligers. Aan de hand van drie voorbeelden uit zijn eigen praktijk geeft hij drie handvatten waarop je moet letten bij fysiek ingrijpen.

1. pas op voor ‘openlijk geweld in vereniging’

Openlijk geweld in vereniging is een strafbaar feit dat op de loer ligt als je je als beveiliger samen met anderen bezighoudt met het verwijderen van een persoon. Als de ene beveiliger geweld gebruikt en de andere erbij betrokken is, is het risico dat beiden kunnen worden aangeklaagd. Farber waarschuwt daarvoor.

2. zet in op de-escalatie

Als beveiliger moet het uitgangspunt zijn dat je bij een incident de-escalerend optreedt. De scheidslijn tussen juist handen en mishandelen is dun. Vaak is het oordeel van de rechter afhankelijk van het handelen van de gast zelf, maar dan moet je daarvoor wel bewijzen hebben.

3. zorg voor bewijs van handelen

Wanneer zich een incident voordoet, is het handig om uit te zoeken wat er aan bewijs van de situatie beschikbaar is. Het is ook verstandig om direct een verklaring op papier te zetten en getuigenissen verklaringen te verzamelen. Op die manier sta je sterk met je verhaal.

 

Bron: veiligheidsbranche.nl

2 reacties op “Tips voor correct ingrijpen door beveiligers

 1. S.van Nijmweegen schreef:

  Zeer interessant, daar de beveiliging steeds meer met agressie te maken krijgt

 2. Onna Wisman schreef:

  Ik geef trainingen in fysiek weerbaarheid. Je kunt je bevrijden zonder dat je de ander en jezelf beschadigend. Effectief en snel de agressor van je af of fixeren.
  Meer informatie dan kunt u vrijblijvend contact opnemen.
  Succes!

  Vriendelijke groet Onna Wisman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *