Werkgevers stellen een proeftijd in om te bepalen of je als beveiliger bij het beveiligingsbedrijf past en of je aan de verwachtingen voldoet. Wanneer dit niet het geval is kunnen zowel de beveiligingsmedewerker als de werkgever besluiten uit elkaar te gaan. Lees hier de regels rond de proeftijd.
Een proeftijd wordt aan het begin van een dienstverband altijd schriftelijk vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of personeelshandboek, waarnaar verwezen moet worden vanuit het contract. De proeftijd is voor beide partijen even lang en mag volgens de cao Beveiliging niet langer duren dan één of twee maanden, afhankelijk van het contract:
Maximale proeftijd
1 maand proeftijd – bij een tijdelijk contract korter dan 2 jaar en langer dan 6 maanden.
2 maanden proeftijd – bij een vast contract of contract van 2 jaar of langer.
Proeftijdregels:
- De proeftijd gaat in op de dag dat je al beveiliger begint met werken. Wanneer je eerste werkdag eerder plaatsvindt of later, dan verschuift de proeftijd mee.
- Wordt er geen proeftijd afgesproken, dan mag je al medewerker binnen de proeftijd opzeggen zonder gevolgen. Dit geldt ook voor de werkgever maar deze moet dit echter wel tijdig doorgeven anders is de ontslag ongeldig en kan de rechter bepalen dat je contract doorloopt.
- Een proeftijd kan zowel mondeling als schriftelijk worden opgezegd.
Waar moet je goed op moet letten:
Let op! Bij een contract van 6 maanden mag er geen proeftijd worden afgesproken. Werkgevers sluiten in dergelijke gevallen daarom soms een contract af van 6 maanden en één dag. Hierdoor kunnen zij jou wel een proeftijd opleggen.
Soms willen werkgevers langer dan een of twee maanden de tijd om uit vinden of je als nieuwe beveiliger geschikt bent voor de functie en bepalen of je de juiste persoon bent voor die werkplek. In dat geval wordt vaak een contract voor bepaalde tijd afgesproken of je wordt als beveiliger eerst aangenomen als uitzendkracht.