Rechten & Plichten

Hoe bepaal ik een uurtarief als ZZP’er in de beveiliging?

uurtarief ZZP'er beveiliging

Als ZZP’er werkzaam in de beveiliging is het van groot belang om een goed doordacht uurtarief te hanteren. Dit tarief mag niet lukraak gekozen worden, maar dient te zijn gebaseerd op relevante overwegingen. Hier zijn de stappen om een weloverwogen uurtarief te bepalen:

 1. Breng je kosten in kaart
  Als zelfstandige in de beveiligingsbranche draag je de verantwoordelijkheid voor al je zakelijke uitgaven. Denk hierbij aan zaken zoals je werkuitrusting, trainingen, verzekeringen en administratieve kosten. Schat deze maandelijkse en jaarlijkse kosten zorgvuldig in, zodat je een duidelijk beeld hebt van je zakelijke uitgaven.
 2. Bepaal je gewenste inkomen
  Denk goed na over het inkomen dat je wilt bereiken. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke financiële doelen en je levensstandaard. Zorg ervoor dat je uurtarief voldoende is om niet alleen je zakelijke kosten te dekken, maar ook om comfortabel van te leven en eventueel te sparen.
 3. Onderzoek het gangbare uurtarief in de beveiligingsbranche
  Informeer jezelf over het gemiddelde uurtarief dat andere zelfstandige beveiligers hanteren. Dit geeft je een referentiepunt om je eigen tarief op af te stemmen en te zorgen dat je concurrerend blijft.
 4. Waardebepaling van jouw diensten
  Sta stil bij de waarde die jij als beveiligingsprofessional toevoegt aan je opdrachtgevers. Heb je specifieke expertise, relevante ervaring of unieke vaardigheden? Onderschat jezelf niet en bepaal op basis hiervan een passend uurtarief dat je expertise en kwaliteit weerspiegelt.
 5. Bereken je uurtarief
  Combineer de inzichten uit de vorige stappen om je uurtarief te berekenen. Neem je totale jaarlijkse kosten, gewenste inkomen en toegevoegde waarde als uitgangspunt. Verdeel dit over het aantal declarabele uren dat je per jaar verwacht te kunnen werken als beveiligings-ZZP’er. Dit geeft je een gefundeerd uurtarief dat zowel eerlijk voor jou is als aantrekkelijk voor potentiële opdrachtgevers.

Het bepalen van een goed onderbouwd uurtarief is van groot belang voor jouw succes als ZZP’er in de beveiligingsbranche. Zorg ervoor dat je tarief jouw waarde weerspiegelt en je in staat stelt om op professionele wijze jouw expertise en diensten aan te bieden aan opdrachtgevers.

 

Uurtarief bepalen (rekenvoorbeeld)

Laten we een rekenvoorbeeld geven van hoe een ZZP’er in de beveiligingsbranche zijn uurtarief kan berekenen.

Stap 1: Breng je kosten in kaart Stel dat je maandelijkse zakelijke kosten als ZZP-beveiliger zijn:

 • Werkuitrusting (uniform, communicatiemiddelen, etc.): €150
 • Trainingen en bijscholing: €50
 • Licenties en certificaten: €30
 • Verzekeringen (aansprakelijkheidsverzekering, ziektekostenverzekering, etc.): €120
 • Administratieve kosten (boekhouding, software, etc.): €50

Totaal maandelijkse kosten: €400

 

Stap 2: Bepaal je gewenste inkomen

Laten we aannemen dat je een jaarinkomen van €40.000 wilt verdienen.

 

Stap 3: Onderzoek het gangbare uurtarief in de beveiligingsbranche

Na onderzoek kom je erachter dat het gemiddelde uurtarief voor beveiligings-ZZP’ers in jouw regio rond de €40 ligt.

 

Stap 4: Waardebepaling van jouw diensten

Je hebt jarenlange ervaring in de beveiligingsbranche, en je hebt specifieke trainingen en certificaten die je expertise onderstrepen. Daarnaast heb je een uitstekende reputatie opgebouwd bij eerdere opdrachtgevers.

 

Stap 5: Bereken je uurtarief

Om je uurtarief te berekenen, moeten we rekening houden met alle aspecten uit de voorgaande stappen:

Jaarlijkse zakelijke kosten: €400 x 12 maanden = €4.800

Het gewenste jaarinkomen: €40.000

Het totaal gewenste jaarinkomen inclusief zakelijke kosten: €40.000 + €4.800 = €44.800

Aantal declarabele uren per jaar: Laten we uitgaan van 230 werkdagen per jaar, waarbij je 8 uur per dag werkt. Dat komt neer op 1840 uur per jaar. Als ZZP-beveiliger kun je niet al je uren declareren, omdat je ook tijd moet besteden aan administratie, acquisitie, enzovoort. Laten we aannemen dat je ongeveer 60% van je werktijd kunt declareren. Declarabele uren per jaar: 1840 uur x 60% = 1104 uur.

Uurtarief:

Het uurtarief dat je moet hanteren om je gewenste inkomen inclusief zakelijke kosten te behalen is dan: €44.800 (totaal gewenst jaarinkomen) ÷ 1104 (declarabele uren) = ongeveer €40,58 per uur.

In dit voorbeeld zou een uurtarief van ongeveer €40,58 redelijk zijn om je zakelijke kosten te dekken, je gewenste inkomen te behalen en de waarde van je expertise als ZZP-beveiliger te weerspiegelen. Houd er rekening mee dat uurtarieven variëren afhankelijk van de regio, ervaring, en specifieke diensten die je aanbiedt. Het is belangrijk om regelmatig je tarieven te evalueren en aan te passen op basis van veranderende omstandigheden en marktwaarde.

2 reacties op “Hoe bepaal ik een uurtarief als ZZP’er in de beveiliging?

 1. Fred Meinders schreef:

  Prima artikel daar niet van maar de vermelde gemiddelde tarief zou rond de 40 euro zijn? Zou dat graag wat meer uitgelegd zien.

  1. Het genoemde tarief betreft een voorbeeldberekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *