Bemiddelingsbureau The Flying Dutchman @Work heeft sinds vorig jaar een opmerkelijke trend opgemerkt onder zowel aspirant-beveiligers als gediplomeerde professionals in de branche. Deze verandering in mentaliteit heeft geleid tot diverse redenen waarom beveiligers op zoek gaan naar ander werk of zelfs de branche verlaten. Als reactie op deze zorgwekkende ontwikkeling overweegt het bedrijf een bijeenkomst te organiseren om deze trend te keren.
Beveiligers niet langer tevreden
Verschillende factoren dragen bij aan het feit dat beveiligers zich genoodzaakt voelen om elders naar werk uit te kijken. Een belangrijke reden is dat ze niet langer tevreden zijn met hun huidige werkomgeving. Ze voelen zich genegeerd door collega’s, hebben moeite met de teamleider, ontvangen geen terugkoppeling wanneer ze een dag vrij vragen, of ontdekken dat hun rooster zonder enig overleg wordt gewijzigd. Bovendien vinden sommigen het werken in een 24/7-rooster te zwaar om vol te houden.
Van de radar verdwijnen
Opvallend is dat in plaats van deze kwesties met hun werkgever te bespreken, beveiligers eenvoudigweg een korte mail sturen waarin ze aankondigen niet meer terug te zullen komen, waarna ze van de radar verdwijnen. Dit leidt tot extra rompslomp voor bedrijven, zoals het achterhalen van bedrijfskleding en pasjes. Het is opvallend dat hoewel men tegenwoordig gemakkelijker bereikbaar zou moeten zijn door het gebruik van mobiele telefoons, beveiligers vaak niet reageren op oproepen of de communicatie eenvoudigweg blokkeren.
Goed werkgeverschap
Dit roept de vraag op wat werkgevers nog mogen verwachten van hun werknemers en wat goed werknemerschap inhoudt. The Flying Dutchman @Work is een onderneming met een sociaal hart die haar personeel waar nodig ondersteunt, maar helaas niet altijd dezelfde energie en betrokkenheid terugkrijgt van sommige kandidaten. Esmeralda Brand van TFD@W legt uit: “Het kost veel tijd en energie om beveiligers en aspiranten klaar te stomen voor hun werk. Dit begint bij de sollicitatieprocedures, het aanvragen van de praktijkovereenkomst, de aanvraag van pasjes, kledingopname, begeleiding en betaalde uren, en ga zo maar door. Het voelt als verspilling van middelen en inspanningen wanneer dit niet wordt gewaardeerd en serieus genomen door bepaalde individuen.”
Het bemiddelingsbureau heeft zijn bezorgdheid gedeeld met beveiligingsbedrijven en opleiders om meer inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaken van deze mentaliteitsverandering. Zijn deze veranderingen het gevolg van een veranderende arbeidsmarkt, schiet het bureau soms tekort in de begeleiding van beveiligers, of ligt de werkdruk te hoog? Dit zijn vragen die bij het bedrijf opkomen. Het streven van het bemiddelingsbureau is om persoonlijk contact te hebben met hun kandidaten, maar helaas merken ze maar al te vaak dat deze beveiligers van het kastje naar de muur worden gestuurd. Uiteindelijk worden ze hier zo moe van dat ze de handdoek in de ring gooien en de branche verlaten, terwijl beveiligers juist zo hard nodig zijn.
Het is duidelijk dat er een belangrijke kwestie is ontstaan binnen de beveiligingsbranche die aandacht en inspanning vereist om te worden opgelost. Door middel van een gezamenlijke inzet van werkgevers, bemiddelingsbureaus en beveiligers zelf, kan deze trend van toenemend verloop worden aangepakt en kan de branche weer een stabiele en aantrekkelijke werkomgeving worden voor beveiligingsprofessionals.
Maak mij ook zorgen om, nog meer en andere, ontwikkelingen waar m.i. nog veel te winnen valt voor iedereen.
Ik ben ervan overtuigd dat het verloop nog erger wordt. Dit verloop heeft zich in 2011 al ingezet. Vanaf 2011 zie je dat het aantal naar beneden tuimelt. Nu de werkgevers de functie groepen willen aanpassen en daarmee, wat voor de werknemers gevolgen gaat hebben voor de beloning, zullen de beveiligers met lange dienstverbanden en hoger dan schaal drie zitten iets anders gaan zoeken.
Ook de opleiding van ROC ,s wordt niet altijd correct gevolgd.
Hier zou men as. Beveiligers moeten wennen aan de 24/7 diensten zodat ze hier al van te voren kunnen kijken of dit vak wel voor hun geschikt is.
Ik ben ervan overtuigd dat het verloop nog erger wordt. Dit verloop heeft zich in 2011 al ingezet. Vanaf 2011 zie je dat het aantal naar beneden tuimelt. Nu de werkgevers de functie groepen willen aanpassen en daarmee, wat voor de werknemers gevolgen gaat hebben voor de beloning, zullen de beveiligers met lange dienstverbanden en hoger dan schaal drie zitten iets anders gaan zoeken.