Nieuws

Inkomstenvergelijking ZZP’er en beveiliger in loondienst

Salaris beveiliger in loondienst

Veel beveiligers in loondienst denken dat ze veel meer kunnen verdienen als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Maar is dat wel zo? Het Sociaal Fonds Veiligheidsdomein heeft dit onderzocht en biedt een overzichtelijke inkomstenvergelijking tussen een zzp’er in de beveiliging en een beveiliger in loondienst. In dit artikel bespreken we de resultaten van dit onderzoek en wat deze betekenen voor beveiligers die overwegen om als zzp’er aan de slag te gaan.

Het Rekenvoorbeeld

Uit het rekenvoorbeeld blijkt dat de zzp’er gemiddeld zo’n €25 per maand meer verdient dan de beveiliger in loondienst. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Inkomstenvergelijking tussen ZZP'er en beveiliger in loondienst

Bron: jouwveiligheidsdomein.nl

Het Uurtarief

Voor de zzp’er is het gemiddelde uurtarief in de beveiligingsbranche, volgens onderzoek van de online bank KNAB, €33,- exclusief btw. Om een eerlijke vergelijking te maken, worden de bedrijfskosten, pensioenopbouw en verzekeringen meegenomen in de berekening voor de zzp’er.

Extra Belastingsvoordeel

Een belangrijk aspect van de vergelijking is het belastingvoordeel voor startende zzp’ers. Dit voordeel bedraagt €2.123 en kan maximaal drie keer worden toegepast gedurende de eerste vijf jaar als zelfstandige. Na deze periode vervalt dit voordeel, wat de inkomsten van de zzp’er na verloop van tijd zal beïnvloeden.

 

Toelichting op de Kosten en Vergoedingen

Hieronder volgen de specifieke kosten en vergoedingen die in de vergelijking zijn meegenomen:

Declarabele Uren

De zzp’er in het rekenvoorbeeld werkt evenveel uren als de beveiliger in loondienst, namelijk 1.740 uur per jaar. Echter, de beveiliger in loondienst krijgt doorbetaald tijdens vakantie-uren, feestdagen en bij ziekte, wat niet het geval is voor de zzp’er.

Reiskosten

De reiskosten voor de zzp’er zijn gebaseerd op hetzelfde woon-werkverkeer als de beveiliger in loondienst: 218 keer 40 km à €0,23 per kilometer, wat neerkomt op €2.006 per jaar.

Pensioenopbouw

Zowel de zzp’er als de beveiliger in loondienst reserveren jaarlijks hetzelfde bedrag voor pensioenopbouw, namelijk €4.745.

Verzekeringen

De zzp’er heeft geen inkomsten bij ziekte en verzekert zich daarom tegen ziekte en langdurige uitval met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov-verzekering) die €5.000 per jaar kost. Daarnaast verzekert de zzp’er zich voor aansprakelijkheid, wat €600 per jaar kost.

Bedrijfskosten

De zzp’er maakt ook bedrijfskosten voor zaken als communicatie, administratie, vervoer en uniformen, die gezamenlijk €2.000 per jaar bedragen.

Onregelmatigheidstoeslag

Voor de beveiliger in loondienst zijn onregelmatigheidstoeslagen, reiskosten, vakantiegeld en de eindejaarsuitkering verwerkt in het netto salaris.

 

De Netto Inkomsten

Na het aftrekken van alle kosten en het toepassen van het belastingvoordeel, blijft de zzp’er met een iets hoger netto inkomen over dan de beveiliger in loondienst. Het verschil bedraagt gemiddeld slechts €25 per maand.

 

Wat betekent dit voor beveiligers?

Hoewel het idee van hogere inkomsten aantrekkelijk kan zijn, moeten beveiligers die overwegen om als zzp’er te gaan werken, rekening houden met de bijkomende verantwoordelijkheden en onzekerheden. Hieronder een samenvatting van de voor- en nadelen:

Voordelen van ZZP’er zijn

 1. Flexibiliteit: Als zzp’er heb je meer controle over je werktijden en opdrachten.
 2. Potentieel hogere inkomsten: Ondanks dat het verschil klein is, kan een zzp’er, afhankelijk van de opdrachten en tarieven, mogelijk meer verdienen.
 3. Belastingvoordelen: Startende zzp’ers kunnen profiteren van belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

Nadelen van ZZP’er zijn

 1. Onzekerheid van inkomsten: Er is geen garantie op een vast inkomen en de opdrachten kunnen variëren.
 2. Geen doorbetaling bij ziekte of vakantie: Anders dan bij een loondienst, krijg je als zzp’er niet doorbetaald tijdens ziekte of vakantie.
 3. Zelf verantwoordelijk voor verzekeringen en pensioen: Dit betekent extra kosten en administratie.
 4. Bedrijfskosten: Naast je persoonlijke uitgaven moet je ook bedrijfskosten maken en beheren.

Voordelen van Loondienst

 1. Vaste inkomsten: Een beveiligingsmedewerker in loondienst heeft een stabiel en voorspelbaar inkomen.
 2. Doorbetaling bij ziekte en vakantie: Dit biedt financiële zekerheid bij onvoorziene omstandigheden.
 3. Werkgeversbijdrage aan pensioen: In loondienst draagt de werkgever bij aan de pensioenopbouw.
 4. Minder administratieve lasten: Beveiligers in loondienst hoeven zich minder zorgen te maken over belastingaangiften en bedrijfsadministratie.

Nadelen van Loondienst

 1. Minder flexibiliteit: Werken in loondienst betekent vaak minder controle over werktijden en opdrachten.
 2. Beperkt verdienpotentieel: Het inkomen is vaak beperkt tot het afgesproken salaris en eventuele toeslagen.

Conclusie

Hoewel zzp’er zijn in de beveiligingsbranche een iets hoger netto inkomen kan opleveren, is het verschil relatief klein. Beveiligers moeten de voor- en nadelen zorgvuldig afwegen voordat ze de overstap maken. De zekerheid en voordelen van loondienst kunnen voor velen aantrekkelijker zijn dan de potentieel hogere, maar onzekere inkomsten van zzp’erschap. Het is belangrijk om alle kosten, voordelen en persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen bij het maken van deze beslissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *