Solliciteren

5 adviezen om je sollicitatiegesprek positief te beïnvloeden

5-adviezen-sollicitatiegesprek-positief-beinvloeden

Je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Geweldig. Natuurlijk wil je een goede indruk maken op de recruiter. Lees daarom deze vijf adviezen waarmee je het gesprek met de werkgever positief kunt beïnvloeden.

1. Voorkom natte en koude handen

Geef de recruiter bij binnenkomst een stevige handdruk. Zorg hierbij dat je handen warm zijn en niet nat en koud aanvoelen. Iemand met warme handen komt nou eenmaal prettiger over. Tegelijkertijd geeft dit een indruk dat je in control bent en niet zenuwachtig. Wrijf daarom voor het gesprek in je handen of warm ze op, indien aanwezig, aan een droogapparaat op het toilet. Ga nooit op je gesprekspartner wachten terwijl je je handen in je zak hebt zitten.

2. Let op je lichaamstaal

Lichaamstaal liegt niet en vertelt je gemoedstoestand. Je gesprekspartner vormt zich onbewust een beeld van je nog voordat hij met je gesproken heeft. Hoe je overkomt kun je positief beïnvloeden door bijvoorbeeld je te spiegelen aan de zithouding van de ander. Veel verliefde stelletjes doen dit en het geeft je gesprekspartner onbewust het gevoel dat er een klik is.

3. Kies het juiste tijdstip voor het sollicitatiegesprek

Je staat er niet bij stil, maar het tijdstip van het gesprek heeft serieus invloed op het verloop van het sollicitatiegesprek. Indien mogelijk maak je de afspraak met de recruiter op een dinsdagochtend rond 10 uur. Aan het begin van de week is iedereen nog alert, energieker en men is zich nog niet mentaal aan het voorbereiden op het weekend. Een dinsdag heeft de voorkeur want op maandag moet men nog opstarten, vergaderen en de zaken oplossen die op vrijdag zijn blijven liggen.

4. Bij voorkeur trek je iets blauws aan

Ook je kleding heeft een directe invloed op je sollicitatie. Blauw straalt professionaliteit uit en zegt dat je benaderbaar bent, sympathiek en openstaat voor een gesprek. Daarnaast is blauw een prettige kleur om te zien en niet te zakelijk voor een kennismakingsgesprek.

5. Kom op tijd en blijf niet langer hangen dan nodig is

Niks ergers dan een sollicitant die te laat is. Daarnaast moet je weten dat recruiters het altijd druk hebben. Ga het sollicitatiegesprek daarom niet langer maken dan nodig is. Stel aan het eind van het gesprek gewoon je vragen, maar wees je bewust van de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *