Nieuws

Branchescan 2023: Zorg om personeel maar ook sterke omzetstijging

branchescan 2023 beveiligingsbranche

De Nederlandse Veiligheidsbranche kijkt tevreden terug op de ontwikkelingen in de sector van het afgelopen jaar. De sterke omzetstijging en de positieve verwachtingen voor dit jaar duiden op een gezonde bedrijfstak. Dankzij wervingscampagnes van de vereniging werden veel vacatures vervuld en nam het aantal arbeidsplaatsen aanzienlijk toe. Dit stelt voorzitter Ard van der Steur namens de bedrijfstakvereniging in reactie op de publicatie van de branchescan 2023 van de beveiligingsbranche.

Groeiende Omzet en Invloedrijke Rol

Volgens Van der Steur hebben de bedrijven in de branche na de zware coronajaren en het eerste herstel van 2022 laten zien dat ze een gezonde kern vormen en diensten leveren die essentieel zijn voor de samenleving. “De beveiligingsbranche speelt een belangrijke maatschappelijke rol en wordt steeds vaker door de overheid als een essentiële partner gezien. Het feit dat zoveel nieuwe mensen kiezen voor een carrière in onze sector maakt mij extra hoopvol voor de nabije toekomst,” aldus Van der Steur.

Omzetgroei: Vraag en Kostenverhoging

Van der Steur maakt enkele kanttekeningen bij de omzetgroei die in de branchescan wordt gepresenteerd. “De omzetstijging is deels te danken aan de groeiende vraag, maar ook aan de doorberekening van kostenverhogingen, met name die van personeel. De omzetgroei heeft dus twee kanten. Enerzijds willen we onze medewerkers goed betalen en hebben we met een uitstekende cao hun koopkracht behouden. Anderzijds willen we voorkomen dat tariefverhogingen de vraag naar onze diensten remmen.”

Zorg over Toename ZZP’ers

Een aanhoudende zorg is de groei van het aantal zzp’ers in de branche, signaleert Van der Steur. “Net als in de zorg neemt ook in onze sector het aantal mensen toe dat liever als zelfstandige werkt dan in loondienst. Hierdoor moeten bedrijven vaker terugvallen op externe inhuur en zzp’ers. Dit vormt een organisatorisch probleem en kan de kwaliteit van de dienstverlening bedreigen. Tegelijkertijd ben ik blij dat de inzet van zzp’ers juist afneemt. Dit toont aan dat onze leden de risico’s van schijnzelfstandigheid onderkennen.”

Optimisme en Uitdagingen

Van der Steur deelt het optimisme van zijn leden voor 2024. “Ja, de vraag naar onze diensten en de omzet zullen blijven groeien. De trends zijn positief. En er is alle reden om trots te zijn op de innovaties, het gebruik van technologie en de verbetering van de kwaliteit van dienstverlening in onze bedrijven.”

Er zijn echter ook uitdagingen. “We moeten blijven werken aan ons personeelsbeleid. Het ziekteverzuim moet omlaag en we moeten personeel blijven werven. Hopelijk zet onze nieuwe wervingscampagne weer zoden aan de dijk en zorgen we ervoor dat de uitstroom naar andere sectoren minimaal blijft. ‘Eens een beveiliger, altijd een beveiliger,’ hoop ik. Ten slotte moeten we de vraag naar arbeid verkleinen door meer en beter gebruik te maken van technologie. Deze ontwikkeling is ingezet en moet worden doorgezet.”

Bron: Nederlandse Veiligheidsbranche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *