Rechten & Plichten

Ouderschapsverlof: 6 belangrijke vragen en antwoorden (FAQ)

Ouderschapsverlof - 6 belangrijke vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt ouderschapsverlof in? Kun je er aanspraak op maken, wanneer is het mogelijk en welke voorwaarden gelden omtrent deze regeling?

1. Wat is ouderschapsverlof?

Dit is een bepaalde vorm van verlof bij wet vastgesteld en bedraagt maximaal 26 keer het aantal uren van je werkweek. Hierdoor krijg je extra tijd om te wennen aan je nieuwe gezinssituatie.

2. Word je bij ouderschapsverlof doorbetaald?

Nee, echter met ingang van 2 augustus 2022 kun je maximaal 9 weken doorbetaald krijgen in de vorm van een uitkering. Deze uitkering wordt uitgekeerd door het UWV.

3. Hoeveel bedraagt de uitkering?

De uitkering bedraagt 70% van je inkomen en geldt voor beide ouders.

Hoe kan ik ouderschapsverlof opnemen?

Dit dien je aan te vragen bij je werkgever.

In welke situaties kan ik ouderschapsverlof krijgen?

Je kunt ouderschapsverlof krijgen voor je kind, adoptiekind of een erkend kind. Ook is het mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen wanneer sprake is van een pleegkind, stiefkind of aspirant adoptiekind. Het kind moet dan wel bij jou wonen volgens de basisregistratie personen.

Wat is het nadeel van opnemen van ouderschapsverlof?

Je inkomen daalt doordat je niet volledig 100% wordt uitbetaald. Bovendien bouw je gedurende deze periode geen vakantiedagen op. Verder geldt dat het aantal uren ouderschapsverlof niet mag worden verrekend met het aantal vakantiedagen die je nog hebt.

Meer informatie:

UWV
Rijksoverheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *