Een goed CV en motivatiebrief schrijven: 4 tips voor beveiligers
Wie een job in de beveiliging zoekt, doet er goed aan altijd een CV en motivatie mee te sturen. Deze hulpmiddelen zijn je visitekaartjes en vertellen de recruiter wat je persoonlijkheid is, wat je sterke punten zijn, waar je interesses liggen en wat je motivatie is om als beveiliger aan de slag te gaan. We geven 4 tips om als beveiliger een goed CV en motivatiebrief te schrijven.
1. Op maat gemaakt
Speel met de structuur van je CV zodat belangrijke zaken extra opvallen en je sneller die baan als beveiliger bij dat gewenste particuliere beveiligingsbedrijf binnen kunt slepen. Als de vacature het belang van een rijbewijs benadrukt of een diploma beveiliging niveau 3, krijgt het onderdeel ‘Opleidingen’ de eerste plek op je CV. Breng je taalvaardigheden en computerskills extra onder de aandacht als er gevraagd wordt om vreemde talenkennis en computerervaring. Recruiters kijken gemiddeld 10 seconden naar een CV, zorg daarom dat de belangrijkste zaken meteen in het oog springen.
Wat dus zeker niet mag ontbreken op je cv:
- persoonlijke informatie zoals je naam, je contactgegevens en je leeftijd
- op welke beveiligersfunctie je precies wilt solliciteren, zeker als het beveiligingsbedrijf meerdere vacatures heeft openstaan
- je werkervaring, met de meest relevante op kop
- de diploma’s en certificaten die je als beveiliger hebt behaald
- vaardigheden als talenkennis en computerskills
- hobby’s, die zeggen meer over wie je bent dan je zelf misschien denkt
- referenties van je vorige werkgever of stagebegeleider
- of je al dan niet een rijbewijs hebt
Een motivatiebrief bied je als beveiliger de kans om meer in detail te gaan over aspecten van het CV. Concreet moet er te lezen staan waarom jij net voor die beveiligersfunctie of beveiligingsorganisatie solliciteert. Toon aan dat je je achter de waarden en missie van de werkgever schaart. Om het helemaal af te maken. rond je je motivatiebrief af met een originele afsluiter.
2. Alle vaardigheden benoemen op je cv
Werkzoekende beveiligers zetten op hun cv vaak alleen hun werkervaring of opleidingen. Verstandig is om ook je vaardigheden te benoemen die je als beveiliger hebt opgedaan op het werk, maar ook daarnaast. Bijvoorbeeld met een hobby of tijdens vrijwilligerswerk.
3. Helder en leesbaar
Lees je brief een paar keer na en laat hem nakijken door iemand anders. Gebruik korte, krachtige zinnen in de actieve vorm. ‘Ik werd opgedragen om de beveiligingswerkzaamheden zorgvuldig uit te voeren’ vergt meer moeite voor de lezer dan ‘Ik vervulde de beveiligingswerkzaamheden zorgvuldig uit’. Houd je motivatie dynamisch en vermijd afkortingen en vaktaal.
Beperk de lengte van je CV tot maximaal 2 pagina’s. Met minder ervaring moet 1 pagina volstaan. Schrap wat overbodig is om te melden. Een op maat gemaakt CV is per definitie onvolledig en dat is oké. Breng in je CV een duidelijk structuur aan met tussenkoppen en voldoende witruimte. Houdt de lay-out verder eenvoudig. Hetzelfde geldt voor je motivatiebrief. Het is jammer als je niet wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek vanwege een onnodige dt-fout.
4. Sterke online aanwezigheid
Sociale media heeft gezorgd voor een bron aan informatie die over jou te vinden is. Extra informatie naast je CV en motivatiebrief. Concentreer je in eerste instantie op LinkedIn waarmee je indruk maakt als beveiliger. Deel ook content die nauw verwant is met de beveiliging. Dat toont je interesse in je vakgebied.