Blog
Strijd om beveiligers: loon, strategieën en onderhandelingen
Het wordt steeds uitdagender voor bedrijven om beveiligers aan te trekken, wat duidelijk wordt weerspiegeld in hun salarissen. Tussen 2022 en het verstrijken van de cao in april kregen beveiligers een loonsverhoging van maar liefst 14,5% in iets meer dan een jaar tijd. Met de cao die eind juni afloopt, staan vakbonden en werkgevers op het punt om op maandag 13 mei nieuwe onderhandelingen te starten. Ondanks de intensieve discussies over loonsverhogingen, lijken de partijen over het algemeen dezelfde richting op te kijken.
“De gesprekken zijn constructief,” zegt Erik Maas, bestuurder bij CNV. “Maar de inflatie steeg in 2023, dus we streven naar herstel van de koopkracht.” De vakbond dringt aan op een loonsverhoging die op zijn minst de inflatie voor beveiligers compenseert. Aan de andere kant vinden werkgevers de eisen te hoog en richten zij zich op bredere kwesties dan alleen loonsverhogingen.
Krapte op de arbeidsmarkt steeds grotere bedreiging
Tegelijkertijd wordt de krapte op de arbeidsmarkt een steeds grotere bedreiging voor hun dienstverlening. Het personeelsverloop is hoog en het ziekteverzuim is een punt van zorg. “Mensen die werkzaam zijn in sectoren zoals schoonmaak, beveiliging of zorg worden net zo exclusief als een Hermès-handtas: het kost veel geld en het is maar de vraag of je ze kunt krijgen,” zegt Ron Steenkuijl, directeur van de ADG Dienstengroep.
Door het gebrek aan personeel staat de omzet onder druk en de vooruitzichten zijn somber: vacatures in deze sectoren blijven onvervuld. Werkgevers moeten hun beveiligingspersoneel dus koesteren. “Je kunt camera’s gebruiken, maar er zal altijd behoefte zijn aan 28.000 tot 30.000 beveiligers, nog afgezien van verkeersregelaars en stewards bij voetbalwedstrijden,” zegt Leon Vincken van de Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (VVNL).
Het is daarom van essentieel belang om nieuwe medewerkers aan te trekken. CTSN Group doet dit met behulp van aantrekkelijke video’s op sociale media, aldus Mart Vergouwen, algemeen directeur van het beveiligingsbedrijf. “Met jongeren moet je snel communiceren, anders verliezen ze hun interesse.”
Ongeveer 30% nam ontslag en begon voor zichzelf
Ook wordt er sterk ingezet op het bieden van perspectief aan beveiligingsmedewerkers. Dit is dringend nodig, gezien het feit dat ongeveer 30% van hen de afgelopen jaren hun baan heeft opgezegd om voor zichzelf te beginnen. Dit leidt tot frustratie bij werkgevers, die denken dat zelfstandig ondernemerschap de oplossing is, maar uiteindelijk blijkt dit niet altijd het geval te zijn.
Vincken hoopt dat het screeningsproces voor beveiligers, dat vaak langdurig is en weken in beslag neemt, vereenvoudigd en versneld kan worden. Anders zullen velen het vak verlaten, zo voorspelt hij. “Dit zagen we al tijdens de coronapandemie, toen veel mensen overstapten naar andere sectoren.”
Het advies is om het werk van beveiligers inhoudelijk interessanter en uitdagender te maken. Sinds drie jaar kunnen beveiligers hun werk combineren met een baan bij Defensie, waar ze reservist kunnen worden bij de landmacht of luchtmacht en indien gewenst uitgezonden kunnen worden naar conflictgebieden.
Uiteindelijk draait het vooral om een hoger loon, zo stelt de vakbond. Zelfs degenen die al langere tijd in deze sector werken, verdienen een eenmalige uitkering voor hun toegewijde dienst, pleit CNV.
Bron: FD
Loonsverhoging is altijd een punt geweest bij de opdrachtgevers logisch want deze verhoging wordt door verrekend naar de klant toe en die daar niet op te wachten we natuurlijk ook kijken om iets aan de onregelmatigheidstoeslag toeslag te dan ( moet ook wel door de klant betaald worden maar minder)
Hoe kunnen we de cao aanpassen op het ouderen beleid bijv nachtdiensten van 55 jaar minder werken dan 7
2 weekenden werken ipv 3
Meer Arbo beleid bij werkgevers bijv betere stoelen verlichting e.d.
Meer waardering voor de beveiliging en hun werk d.m.v. bonus extra vakantiedagen