Blog
Verantwoordelijkheid bij diefstal van jassen in uitgaansgelegenheden
Wie kent ze niet, die bordjes bij de garderobe van concerten, feesten en voorstellingen die aangeven dat de directie niet aansprakelijk is voor verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen? Vaak wordt gedacht dat de klant zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar jas. Maar hoe zit het eigenlijk juridisch in elkaar?
Juridische overeenkomst
Wanneer je je jas afgeeft bij een bewaakte garderobe, treedt de zogenaamde bewaarnemingsovereenkomst in werking. Hierbij vertrouw jij je eigendom toe aan het personeel, dat vervolgens belooft erop te letten. Meestal gaat dit gepaard met een vergoeding en ontvang je een afgiftebewijs. Deze afspraak wordt erkend als een wettelijke overeenkomst.
Aansprakelijkheid
Hoewel de bordjes beweren dat de uitgaansgelegenheid niet aansprakelijk is, geldt dit niet altijd volgens advocaat Caspar Janssens. Hij stelt dat wanneer je verplicht bent je jas op te hangen in een bewaakte garderobe, er een bewaarnemingsovereenkomst ontstaat en de uitgaansgelegenheid aansprakelijk is bij verlies. Dit geldt niet wanneer je vrijwillig je jas aan een onbewaakte kapstok hangt in bijvoorbeeld een café, waarbij de uitgaansgelegenheid niet aansprakelijk is.
Onredelijke voorwaarden
Het vermelden van de directie’s niet-aansprakelijkheid valt onder de algemene voorwaarden. Deze voorwaarden mogen niet “onredelijk bezwarend” zijn voor de consument volgens de wet. Met andere woorden, ze mogen geen onrechtvaardige voorwaarden bevatten. Derhalve kunnen bordjes die de aansprakelijkheid van de directie ontkennen in een rechtszaak als onredelijk bezwarend worden beschouwd en worden genegeerd.
Betaalde of gratis garderobe
Of de garderobe nu bewaakt is en al dan niet betaald wordt, heeft geen invloed op de aansprakelijkheid. Het gaat erom dat er een bewaarnemingsovereenkomst is gesloten, ongeacht betaling.
Grijze lijst
De bordjes bij de garderobe staan op de ‘grijze lijst’ van algemene voorwaarden die op de grens liggen van redelijkheid. Dit betekent dat de eigenaar moet bewijzen dat de voorwaarde niet onredelijk is om geldig te zijn. Kortom, je kunt je jas met een gerust hart in bewaring geven, maar de eigenaar moet vergoeden als deze kwijtraakt.
Vergoeding bij diefstal
Indien je jas gestolen wordt en de uitgaansgelegenheid erkent aansprakelijk te zijn, heb je volgens Janssens “in principe recht op de vervangingswaarde van jouw jas”. Je moet kunnen aantonen wat de waarde van jouw jas en/of spullen was om hier aanspraak op te maken.
Mijn jas is gestolen bij een crematorium, er hing zo’n bordje. Het is mijn niet duidelijk of hun verantwoordelijk zijn. Je hangt je jas toch op.